Nättroll i detalj – om Henrik Bromanders Vän av ordning

Skildringen av den skånske muslimhatande nätkrigaren Joel, med nätaliaset ”Vän av ordning”, är mycket trovärdigt genomförd, och många recensenter har gett omdömen om romanbygget. Eftersom jag tidigare publicerat serier av Henrik Bromander, och tackas i en av hans böcker, har jag valt att närma mig boken på ett lite annat vis. Den innehåller nämligen en exakt närstudie i den ack så aktuella konsten att bedriva nättrollning.

Joel är en ung man med ett mindervärdeskomplex som lätt slår över i självhat, som han försöker hantera genom att vända hatet utåt under olika påhittade nätidentiteter. Från början handlar det inte om att under skydd av anonymiteten bedriva högerradikal kamp, utan att i största allmänhet reta upp människor och njuta av vart han kan driva dem, att trolla.

Det engelska uttrycket för nätprovokationer – trolling – anspelar ursprungligen inte på otrevliga sagoväsen, utan på fisketermen att tråla. Man drar ett nät av provokationer genom näthavet för att se vad, eller vem, som fastnar. Slänga ut krokar för att se vem som nappar skulle vi snarast säga på svenska. Skriva hatiska och kränkande inlägg på webbforum kräver bara rudimentär skrivkunnighet, en dator och uppkoppling.

Att bli ett framgångsrikt troll däremot kräver viss intelligens, flit och människokännedom. Här visar sig Joels verkliga talang, och även om han prövar på andra former av politiskt engagemang, både demonstrationer och partiarbete på gräsrotsnivå för SD, så är det framför datorn han verkligen går i blom.

Han närmar sig här de moderna propagandatekniker som beskrivs på annat håll på denna blogg, och Bromanders ingående beskrivningar av metoderna är högintressanta. Dels jobbar Joel med vinklingar och rena lögner i skildringar som uppges vara sanna på sin blogg, som får många läsare och till och med ger honom jobberbjudanden från SD:s ledning. Dels hittar han svaga punkter och angreppssätt för att få människor att bryta ihop, gärna med hjälp av olika väl valda identiteter. När en grupp transkvinnor ger sig på en radikalfeminist Joel hatar extra mycket ger han sig ut för att vara en av dem, och ger dem expertråd som sätter ordentlig fart på deras drev.

Som en studie i nutida propagandamakeri är Vän av ordning sällsynt exakt. Även om Joel först mot slutet får något av den uppskattning han förtjänat från de makthavare vars ärenden han går, så är de metoder och den verksamhet som skildras korrekt och initierat beskrivna. Långt allvarligare än hatet och hoten i sociala medier, hur obehagliga de än är för de enskilda som drabbas, är hur den radikala högern lämnat resten av det politiska fältet långt bakom sig när det gäller att utnyttja alla metoder i det professionella trollets arsenal för att påverka verklighetsuppfattningen i breda grupper i samhället.

Tidigare publicerad i Ordfront Magasin nr 2/2016. Vän av ordning är utgiven på Atlas förlag våren 2016.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s